Boerenbed 0562 Boerenbed 0562

Seizoensgebonden en lokaal eten? doe je dat!

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Herken je dat? Je zit op je werk te fantaseren over wat je vanavond gaat eten. Snel na het werk even de supermarkt induiken voor een boodschap. Keuze uit tientallen verschillende smaken chips of chocolade en altijd je favoriete avondeten binnen handbereik. Goodbye cravings! Je zou bíj́ná vergeten dat we vroeger alleen maar met de seizoenen mee aten. In de winter stamppotten en in de zomer salades, broccoli en bloemkool. Hartstikke gezond en milieuvriendelijk natuurlijk. Maar met de supermarkten die zo goed en lekker gevuld zijn als de groentesoep van je oma, is dat natuurlijk lastig om te weerstaan. Gelukkig hebben de boer(inn)en een aantal tips voor je die het makkelijker voor je maakt om met de seizoenen mee te eten, dus lees snel verder.

Van keukentafel tot schooltafel

Tegenwoordig zijn we gewend om in de winter nog aardbeien te eten en het hele jaar door avocado’s. Maar aankomende week staat Nederland stil bij lekker en gezond voedsel van eigen bodem. Het is namelijk de Dutch Food Week. Van stad tot platteland, van keukentafel tot schooltafel: we staan allemaal stil bij onze voeding. Dat kan gaan over wat we gaan eten, lekkere recepten, maar ook over complexere thema’s zoals het verkleinen van onze footprint.

In ons kikkerlandje kan je tomaten oogsten in de zomer en begin van de herfst. Wil jij in de winter een lekker vers tomatensoepje maken? Dan moeten deze worden geïmporteerd vanuit het buitenland. Dat betekent dat je tomaten een stuk duurder worden en dat ze écht niet meer zo vers zijn als wanneer ze hier van eigen land komen. Eet je met de seizoenen mee, dan is het gegarandeerd verser, met meer vitamines en het is ook nog eens heel fijn voor je portemonnee.

Een aantal tips van onze boeren

Wil jij bewuster eten én boodschappen doen, maar weet jij niet waar je moet beginnen? Met deze tips van onze boeren ben je al een aardig eindje op weg:

  1. Eet met de seizoenen mee. Weet je niet wat je kan kopen per seizoen? Dan kan het zeker geen kwaad om je daarin te verdiepen. Koop bijvoorbeeld de seizoensgroentekalender, zo ben je altijd op de hoogte.
  2. Koop lokaal, zoals van de boerderij of de wekelijkse markt bij jou in de buurt. Ook zijn er genoeg bedrijven die dit stimuleren, zoals boerschappen. Vind je dat toch iets te veel moeite? Kijk dan in de supermarkt op de verpakkingen, hier staat vaak het land van herkomst op. Het begint allemaal bij een stukje bewustwording ;-)
  3. Je kan tegenwoordig ook lokaal je wijntje kopen of een biertje van een lokale brouwerij
  4. Heb je enorme zin in bijvoorbeeld broccoli, maar is het seizoen afgelopen? Koop dan de ingevroren variant. Dit is een stuk duurzamer dan wanneer het ingevlogen moet worden vanuit Spanje
  5. Kijk of je een product kan vervangen. Staat er in het recept "voeg ananas toe": misschien kan je dit vervangen door een ander lekker stuk fruit.
  6. Steek je handen maar uit de mouwen: verbouw je eigen groente, kruid of kruiden. Zo ben je heel bewust bezig met wanneer iets geoogst en gegeten moet worden.
  7. Tot slot: koop nooit te veel. Misschien een simpele tip, maar in de praktijk vaak moeilijker dan het lijkt.

Zo. Nu ben jij een stukje wijzer geworden en kan jouw portemonnee je ook weer dankbaar zijn. Dat is wel fijn in deze tijden! Door al dat besparen kan jij weer lekker een weekendje bij BoerenBed boeken. Maar natuurlijk kan je altijd bij ons terecht en leren de boeren je graag meer over de herkomst van hun eigen specialiteit.

Ik kom langs!