Biest, volle melk, magere melk, houdbare melk, cappuccino melk, biologische melk... En dan hebben we het nog niet eens over de plantaardige varianten. Het melkassortiment is tegenwoordig bijna net zo uitgebreid als een snoepwinkel! Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wanneer is melk gewoon melk, en wanneer verdient het het label biologisch? Wat maakt biologische melk zo speciaal? Geen zorgen, onze boeren hebben het antwoord! Ze vertellen je graag wat er allemaal komt kijken bij het produceren van melk en wat biologische melk écht anders maakt. Want met al die opties is het fijn om te weten wat je precies kiest.
Biologisch boeren, wat is dat eigenlijk?
Op een biologische boerderij gaat alles net even anders. Hier geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar een natuurlijke aanpak die zorgt voor een rijke en levendige omgeving. In de weides zie je niet alleen tevreden koeien grazen, maar ook een bont gezelschap van vogels, vlinders en bijen. Tussen het malse gras bloeien wilde bloemen en kruiden, een echt buffet voor de dieren. En dat proef je: in de romige melk, de volle boter en de smaakvolle kaas.
De koeien genieten van een luxe verblijf. Met maximaal vijf koeien per hectare hebben ze volop ruimte om te grazen en rond te dartelen. Bovendien mogen ze minstens 200 dagen per jaar lekker buiten zijn. Een leven dat smaakt naar meer – voor mens én dier! Dat klinkt goed, maar een biologische boer, dat word je niet zomaar!
Eisen? In 2 jaar afgevinkt!
“Als je biologische boer wil worden, dan duurt het minimaal twee jaar voordat je dit ‘keurmerk’ krijgt”, zegt boerin Daisy van Hoeve de Betuwe. “Eerst moet je namelijk de grond waar, in ons geval, de koeien op lopen weer terugbrengen naar een natuurlijke staat. Dat betekent twee jaren lang niets bestrijden. Pas daarna kan je de biologische koeien hier laten grazen. Bovendien moet je in de stal een aantal dingen aanpassen. Zo moeten er meer drink- en ligplaatsen komen en moet je voldoen aan de ruimte die biologische koeien moeten krijgen. Nee, biologische boer word je inderdaad niet zomaar!”
Boeren is loeren
Boerin Daisy legt uit waarom zij het zo belangrijk vinden om biologisch boer te zijn: “Wij vinden het fantastisch om biologische boer te zijn. Het geeft ons een goed gevoel om zo natuurlijk mogelijk te werken en extra voor de dieren te zorgen. Daarmee wil ik niet zeggen dat de dieren op niet-biologische boerderijen het altijd minder goed hebben. Verreweg het grootste deel van de boeren die wij kennen geven om de dieren en zorgen voor een goed dierenwelzijn. Maar deze nog iets natuurvriendelijkere manier spreekt ons gewoon erg aan.”
“Boeren is Loeren, zeiden mijn schoonouders altijd. En dat doen wij nog steeds. We hebben weinig geautomatiseerd en doen dus nog veel handmatig. Dat is iets wat je vaker terugziet op een biologische boerderij. En omdat we veel handmatig doen, zien we zelf precies wat er gebeurt.”
Anders werken voor biologische melk
Als je dan eenmaal een biologische boer bent, dan houdt het werk zeker niet op! Omdat biologische boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken komt er meer werk bij kijken. “Onkruid verwijderen wij voor een deel nog met de hand”, zegt Daisy. En met de hoeveelheid grond van een boer kan je je voorstellen dat dit geen klein kusje is! En wat nou als je wél eens een bacterie moet bestrijden, bijvoorbeeld? “Dan gebruiken we natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld aaltjes. Deze natuurlijke vijand werkt onder andere tegen rupsen en verschillende vliegen. Ze vermenigvuldigen zich snel en na twee tot zes weken gaat de nieuwe generatie aaltjes op zoek naar insecten. Het vermenigvuldigingsproces blijft doorgaan zolang er voldoende voedsel is. Oftewel, ze blijven tot dat de plaag voorbij is.”
Hoeveel liter melk geeft een biologische koe?
“Veel mensen denken dat biologische koeien meer melk geven, maar het is juist omgekeerd. Een biokoe geeft minder melk en dat komt doordat wij geen krachtvoer gebruiken. Gelukkig brengt biologische melk wél meer op, wat dat weer compenseert.” antwoord Daisy.
Waar moet biologische melk aan voldoen?
Biologische melk is niet zomaar melk; het is melk met een verhaal. Een verhaal over blije koeien, groene weilanden en respect voor de natuur. Maar wat maakt biologische melk nu écht biologisch? En waarom is biologische melk eigenlijk beter? Dat zit ‘m in een aantal strenge eisen.
1️⃣ Vrijheid voor de koeien
Biologische melk komt van koeien die lekker buiten mogen grazen. En niet zomaar af en toe, maar minstens 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag. Dat is pas genieten van de frisse lucht en het sappige gras!
2️⃣ Geen chemische rommel
De weilanden waar de koeien grazen, worden niet bespoten met kunstmatige bestrijdingsmiddelen. En het voer? Dat is 100% biologisch en vrij van genetische modificatie. Alleen het allerbeste voor de dames!
3️⃣ Dierenwelzijn boven alles
De kalfjes blijven langer bij hun moeder, de horens van de koeien blijven intact en de dieren krijgen de zorg die ze verdienen. Biologische boeren zetten dierenwelzijn op nummer één.
4️⃣ Duurzaamheid in elke stap
Van de boerderij tot jouw ontbijttafel: bij biologische melk wordt rekening gehouden met het milieu. Geen overbodige uitstoot, maar een focus op hergebruik en natuurlijke processen.
Het resultaat?
Een glas melk dat niet alleen lekker smaakt, maar ook goed voelt. Biologische melk is de keuze voor wie om de natuur, dieren en het eigen lijf geeft. Er zit liefde in élke druppel en dat proef je.
Meer weten over BoerenBed?
Nieuwsgierig geworden naar de boerderijen van BoerenBed?
Bekijk de Boerderijen van BoerenBed